Provin dintr-o localitate vestită Voloca, cu multe tradiții și obiceiuri moștenite de la moși-strămoși români care au trăit în această comunitate și ne-au lăsat multe amintiri. Locuiesc într-un sat cu o istorie foarte largă și interesantă.

Localitatea minunată Voloca este situată pe râul Derelui, la distanța 10 km de orașul Cernăuți, Bucovina. Suntem la o distanță de 40km de România. După istorie, primele amintiri despre satul Voloca au fost pe timpul domniei lu Miron Costin în lucrarea De neamul moldovenilor. Atunci Voloca a fost amintită ca Valahia ( pământul Valahilor). Următoarea amintire despre satul Voloca a fost în anul 1775 când satul era în componența Ducatului Bucovinei. Populația satului nostru conține: români( 98%) și ucraineni( 2%). Volocenii după istorie sunt numiți moldoveni, dar toată populația se simte că suntem români. În sat avem foarte multe dealuri așa ca: Lisna, Borodaci, Berezva și Buda. Cel mai mare deal e Buda, de pe care poți vedea întreaga localitate Voloca și Cernauțiul. Cel mai frumos și vechi monument al istoriei care se află în Voloca, este Biserica Sf. Nicolai care e situata pe un deal înalt al localității Voloca. Biserica e construită din lemn în forma unei corăbii, parcă ar prezenta arca lui Noe și încă biserica din Voloca e una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Bucovina. În centrul localității avem un muzeu al satului, în care sunt păstrate porturile naționale și diferite unelte vechi de care se foloseau strămoșii noștri români. El este mereu  pregătit pentru vizitatori. Tot în centrul satului este situata minunata școală: Liceul Voloca. Pe teritoriul liceului se află bustul lui Ștefan cel Mare, care a dus lupte și în vestiții Codrii ai Cosminului.

La noi, în localitatea Voloca se păstrează toate  obiceiurile, tradițiile și sărbatorile românești care sunt rămase de pe timupul strămoșilor noștri români. Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri se petrec iarna, anume: copiii mici și băieții mari merg cu colinda pe la casele oamenilor, avem Malancă de sf. Vasile. Și încă se petrec foarte multe sarbîtori în cinstea cărora se organizează concerte la casa de cultură. Aceste sărbători sunt: Revelionul, Festivalul de colinde (românești), Ziua roadei, Hramul satului care se sărbatorește pe 22 mai și 19 decembrie de Sf. Nicolai. La concerte participă Orchestra satului Mărțișor, orchestra Liceului Voloca și ansamblul de dansuri populare Marțișor. Se dansează și se cântă cântece populare românești. Toți participanții  concertului sunt îmbrăcați în costumul național specific satului nostru. Costumul național al satului nostru e de origine română.

Eu cred că sunt român, deoarece părinții, moșii și strămoșii mei au vorbit și vorbesc românește. Toate tradițiile, obiceiurile, serbările ce se petrec în satul Voloca, sunt de origine română și toți locuitorii satului vorbesc românește. Limba mea maternă este română, cu ea  mă întâlnesc în fiecare zi, o vorbesc acasa, la școală și oriunde în satul nostru. Încă sunt foarte îndrăgostit de muzica populară românească, fac parte din orchestra liceului Voloca. Din clasele primare am hotărât să fac mai o școală de muzica la instrumentul muzical: vioara.  Primul cântec a fost Alunelul care l-am cântat cu orchestra Mărțișor la concertul de Revelion în anul 2016. De atunci interpretăm cu orchestra diferite melodii populare, care ne fac și pe  noi, și pe ascultătorii acestor minunate piese să ni se bată inima în limba română.

Îmi bate inima și îmi va bate totdeauna în limba română.