Cu prilejul festivității decernării premiilor pentru elevii / tinerii români din Serbia la concursul de eseuri „Îmi bate inima în limba română”, care se desfășoară sâmbătă, 26 noiembrie 2022, la Vârșeț, Secretarul de Stat Gheorghe Cârciu  din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a trimis un mesaj Asociației de interes obștesc „Românii Independenți din Serbia” și participanților.  În continuare prezentăm integral mesajul.

Mesajul secretarului de stat Gheorghe Cârciu

Festivitatea de decernare a premiilor Concursului de eseuri – „Îmi bate inima în limba română” – 26 noiembrie 2022, Vârșeț

 

Dragi români,

În numele Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, vă felicit pentru organizarea acestui eveniment. Într-adevăr, în limba română bate inima noastră, și mă bucur că îi onorăm frumusețea prin intermediul acestui proiect care urmărește promovarea limbii române și consolidarea sentimentului identității naționale românești în rândul copiilor din comunitățile istorice din Ucraina și Serbia.

Felicit, în același timp, toți participanții și câștigătorii care au reușit să evidențieze, prin scrierile lor, tot ce e mai valoros din comunitatea lor și din localitatea natală.

În misiunea noastră comună de a păstra vie limba română în inimile celor care se află în afara granițelor țării, salutăm demersurile aliniate dezvoltării de activități culturale și educative care contribuie la consolidarea comunității românești.

Comunitățile de români din afara granițelor reprezintă o prioritate strategică a Guvernului României, iar misiunea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni este de a susține drepturile și interesele românilor de peste hotare. Prin proiectele pe care le derulăm la nivelul Departamentului, ne dorim să sprijinim organizaţiile şi asociaţiile românilor de pretutindeni în vederea stabilirii unui parteneriat eficient, care să urmărească atât promovarea imaginii României şi a românilor în statele de reşedinţă, cât și a patrimoniul cultural și păstrarea vie a obiceiurilor și tradițiilor.

În acest sens, activitatea Departamentului pe care îl conduc se concentrează pe două direcții principale: educația și cultura. Am lansat în acest an o serie de programe de sprijin dedicate, finanțări nerambursabile și granturi pentru proiectele dezvoltate de românii din comunitățile istorice și diaspora. Ne dorim să vedem cât mai multe dintre ele implementate, să inspire tinerele generații și să promoveze valorile și tradițiile românești.

Vă felicit încă o dată pentru inițiativa organizării acestui eveniment și vă asigur de toată susținerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni în activitățile desfășurate pentru binele românilor.

Cu cele mai bune gânduri, din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni,

Gheorghe Cârciu

Secretar de stat