„Acest pământ mândră grădină

Acest pământ de dor e plin

Cu lume bună si senină,

Aici nu simți că ești străin.

Această glie atât de veche,

Acest pământ multe-a văzut,

Aici istoria se-ncepe,

Aici eroii s-au născut…”

 

Basarabia, denumire armonioasă, pe meleagurile căreia sunt așezate sate cu locuri pitorești, pline de oameni buni și gospodari. Am avut un mare noroc de a mă naște într-unul din satele Basarabene, într- un colțișor de rai pe malul lacului Ialpug, cu o istorie si cultură bogată, pe care vreau să v-o mărturisesc.

Orșice își are un început. La fel și Patria mea mică – Babele, care a fost fondată de 30 de familii române-venite de pe meleagurile Moldovei în anul 1774. Primii locuitori se ocupau cu agricultura, grădinăritul, pescuitul și creșterea viței-de- vie. Prima biserică din sat, biserica sfântului Nicolae, a fost construită din lemn în anul 1812, iar în anul 1815 în ea a avut loc prima slujbă.

Astăzi în mijlocul satului, se înalță o biserica mare și frumoasă, care a fost construită de consăteni timp de 27 de ani, începând cu anul 1851. În curtea bisericii se află cel mai vechi monument istoric al satului- altarul primei biserici. În sat mai avem și alte monumente de arhitectură însemnate. În parcul satului se înalță un monument, cu întruchiparea unui vultur măreț, instalat in anul 1934 în cinstea eroilor căzuți în Primul război mondial (1914-1918).

Un alt monument a fost inaugurat în anul 1963 de către învățătorul de istorie Alexandru Zaloj în cinstea buneilor și străbuneilor noștri căzuți pe  câmpul de luptă în cel de al Doilea  Război Mondial. Pe el sunt înscrise 120 de familii ale soldaților-eroi, care nu s-au mai întors acasă.

Mândria satului meu a fost și este școala în care s-a născut și a învățat vestitul mareșal Alexandru Averescu. El a fost adevărat fecior al Patriei, Mesia României. Înainte de moartea sa împăratul Ferdinand I a spus: ,,Dacă nu era Averescu, nu era România”.

La 3 octombrie 1993, reprezentanții Muzeului Militar din București împreună cu o delegație de diplomați de la Consulatul României din Odesa au instalat la intrarea în școală o placă comemorativă în cinstea Mareșalului cu inscripția: ,,În această localitate s-a născut Alexandru Averescu (Babele 09.III.1859 – București 03.X.1938), mare patriot, președinte al partidului popular (din 1918), prim-ministru al României (1918, 1920-1921, 1926-1927). Membru al Academiei Române (din 1928).

În octombrie 1920 generalul A. Averescu a reușit  să facă ca țările Antantei să recunoască unirea Basarabiei la România. În urma acestui eveniment satul Babele a primit denumirea de comuna Generalului A. Averescu.

În anii 90 ai secolului XX,  satul a fost onorat de vizita celui de al 3-lea președinte al României Emil Constantinescu, care a depus flori la placa comemorativă a mareșalului. Oaspeții au fost primiți foarte călduros de consăteni, dar mai ales de colectivul pedagogic,  care a organizat  un concert frumos în sala festivă a școlii. Învățătorii împreună cu elevii nu uită să depună flori în fiecare an, de ziua nașterii lui A. Averescu, la placa comemorativă.

În prezent satul meu natal poartă denumirea de Oziornoe, însă, îmi pare rău că nu avem în prezent nici o stradă cu numele consăteanului nostru, care a devenit vestit nu numai în România, dar și în întreaga lume.

Mai sunt multe de mărturisit despre frumoasa mea baștină, însă un lucru vreau să accentuez, că alături de noi există multe lucruri pe care noi nu le observăm, care rămân în umbră. Este de ajuns să ne interesăm și atunci istoria ne va descoperi o mulțime de taine.

Haideți cu toții s-o citim, s-o studiem, să nu fim lăsători de ceea ce se petrece în jurul nostru căci doar așa vom fi destoinici buneilor și străbuneilor noștri, căci doar astfel putem păstra neamul nostru românesc.

 

Scris de:

Dumitru Ciudin, localitatea Oziornoe, regiunea Odesa, Ucraina