În satul Sân-Mihai am trăit toată copilăria mea. La noi în sat se vorbeşte limba română. La Sân-Mihai avem diferite sărbători şi evenimente care sunt importante şi care fac parte din viaţa unei comunităţi, ca de exemplu Învierea lui Isus Hristos, atunci mergem roată de biserică cu lumânări.
La Paşti copii împreună cu părinţii vopsesc ouă şi fac diferite torturi şi prăjituri. Avem şi hramul satului unde noi copii suntem cei mai fericiţi pentru că vine în luna august şi parcul de distracţii şi multe jucări, dar şi mulţi oameni plecaţi din sat peste hotare. La hramul satului noi copii ne adunam împreună, mergem la plimbare şi mergem să ne dăm cu maşinuţe în parcul de distracţie. Zilele acele se organizează turneul de fotbal unde toată lumea asistă la partidă şi susţin şi aplaudă fiecare pentru echipa lui favorită.
Ruga satului este cea mai importantă sărbătoare unde se desfășoară diferite evenimente culturale, serbări şi oamenii se aduna în faţa Căminului Cultural din sat se dansează jocuri tradiţionale din satul nostru pe care le-am învăţat generaţii cu ani. Aceste hore au dansat strămoșii noștri, bunicii noştri, părinţii noştri şi acuma şi noi copiii. La rugă ne vin oaspeţi şi rude din satele învecinate la masa care este pregătită cu mare grijă şi îmbelşugată de mâncăruri tradiţionale specific în sat. Suntem bucuroşi că această sărbătoare se păstrează în sat şi în ziua de azi.
În sat după rugă urmează şi alte evenimente importante. Avem şi colindatul, atunci mergem prin sat şi cântăm diferite colinde în limba română şi simt sufletul împlinit şi plin de emoţii, iar ca răsplată pentru colind oamenii ne dau diferite dulciuri. Sărbătoarea aceasta pentru mine este cea mai frumoasă, casele sunt împodobite cu diferite luminiţe şi diferite decoraţii. Mai mult îmi place când de Crăciun ninge pentru că atunci este tot mai frumos.
La noi în sat se dansează jocuri tradiţionale din generaţii în generaţii jocuri bănăţene care le dansăm la diferite festivale, serbări, nunţi şi botez, iar portul nostru popular e atât de frumos şi la fete şi la băieţi pe care îl îmbrăcăm cu mândrie atunci când participăm la diferite evenimente culturale. Este important că în satul meu limba romană se păstrează în familie, la şcoală şi biserică.
Pentru multe lucruri satul meu natal este foarte specific pentru graiul bănăţean, pentru aspect, iar mie îmi este drag că trăiesc într-un sat românesc din Banatul de Sud.
Scris de :
Samuel Andraş,clasa, localitatea Sân-Mihai, Serbia