Încă din primele clipe de viață, auzul mi-a fost alintat de limba română, vorbită de părinții mei. În această limbă am spus pentru prima oară mama și tata, iar ei mi-au răspuns în același grai. Mai târziu, cu ajutorul acestei limbi am început să cunosc lumea. Și gândurile și visele mele sunt în limba română. Totul în viața mea se învârte în jurul acestei limbi, pe care nu doar că o vorbesc și o înțeleg, dar care a devenit o parte din mine, fără de care nu mă pot imagina.

Când am început să învăț alte limbi, abia atunci am realizat cât este de importantă limba română pentru mine. Fără patria mea, limba română, m-aș simți fără identitate, aș fi doar un om care viețuiește, dar care nu știe de unde vine și încotro se îndreaptă. Limba română este patria mea și pentru că ea înseamnă pentru mine trecut, prezent și viitor.

Eu locuiesc într-un sat în apropierea României, satul acela este locul unde mi-am petrecut partea mare a copilăriei mele. Satul meu va reprezenta mereu pentru mine un colț de rai. În viața fiecărei persoane există o astfel de perioadă în care acesta este departe de satul natal. Dacă cineva m-ar întreba ,,Unde este patria ta?” eu fără îndoială voi răspunde că patria mea este Banatul.

Când mă uit la toată această frumusețe, sunt mândră că locuiesc în acest sat. Toți oamenii iubesc această oază de liniște apărată de brazi puternici și priveliști minunate. Primăvara în satul meu, copiii merg la poiană la cules de  zambile frumoase care zâmbesc când simt atingerea duioasă a copiilor.

Satul meu are multe locuri frumoase și încântătoare. Am vizitat multe poieni împreună cu prietenele mele. Vara, copiii se joacă pe stradă și merg împreună cu părinții lor la adunarea recoltei. Iarna, copii se dau cu sania pe colinele satului râzând cu poftă. Casele au căciuli albe, iar satul surâde voios atunci când își vede veșmintele albe și curate. Copacii înfloriți, primăvara îți dau impresia că ești pe altă planetă unde sunt numai înfloriți și cu miresme minunate.

În acest sat am copilărit, iar amintirile pe care le-am petrecut aici nu le voi uita niciodată! Îmi amintesc prima excursie pe dealul satului împreună cu prietena mea. De acolo vedeam satul, biserica satului și casa mea. Totul era puțin mai mic, dar de acolo sus m-am simțit parcă eram regina tuturor! Patria mea m-a făcut întotdeauna să mă simt bine când vedeam pășune plin de oi și mieluți gingași.

Sân- Mihai satul meu este o creație minunată a Lui Dumnezeu! Mă simt mândră că pot copilări pe acest tărâm minunat! Întâmplările pe care le-am petrecut vor rămâne în comoara amintirilor mele împreună cu satul acesta românesc care este cel mai minunat loc din lume.

 

Scris de:

Kristina Jula, localitatea Sân-Mihai,Serbia