Patria este un loc unde te-ai născut, unde ai făcut primii paşi. M-am dus la şcoală şi am găsit prieteni adevăraţi şi adevărate exemple de oameni. Şcoala este un loc în care un om a devenit învăţat să distingă răul de bine, de a iubi, care a auzit mai întâi cuvintele frumoase şi cântece. Fiecare dintre noi este de- asemenea mândru de locul lui pentru el fiind o patrie mică,nici un loc în lume nu este mai frumos decât  mai mult locul în care te-ai născut şi ai crescut,pentru mine este satul meu natal.

Satul meu Sân-Mihai în cazul în care s-au născut părinţii mei, au trăit aici şi părinţii lor, s-au născut şi locuiesc aici timp de 14 ani. În fiecare zi mă duc prin sat  pentru a merge la şcoală şi să admir cât de frumos este satul meu din zi în zi. Eu am venit în acest sat în urmă cu câţiva ani, am trăit în altă parte în Serbia cu familia mea, mereu am schimbat locul, dar în acest sat când am venit eram frumos surprinsă cât este de frumos amenajat, oamenii sunt darnici şi am fost primiţi cu drag.

Acest sat este pur românesc. Eu fiind sârbă şi fiind acuma în acest sat părinţii m-au înscris la şcoală în limba română. La început îmi era mai greu, dar cu timpul am învăţat limba română atât cât să vorbesc, cât și să scriu și să citesc. Acuma pot spune că cu adevărat aparţin acestui loc în care trăiesc. Am început să cunosc lumea din sat, să am prieteni, colegi, vecini.

De multe ori particip şi eu alături de copii din sat la diferite sărbări şcolare, merg la biserică cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi Paşte unde ascultăm slujba în limba română. Acest sat mi-a devenit drag din mai multe lucruri sunt case frumoase, grădinii cu pomi fructiferi şi flori mirositoare atunci când merg la plimbare, mă plimb cu bicicleta alături de prieteni şi râdem toţi împreună.

Cel mai frumos este în august de ruga satului când ne vin oaspeţi şi mergem toţi în centrul satului să ne întâlnim şi să jucăm jocuri tradiţionale româneşti. În faţa Căminului Cultural participă la joc mulţi săteni şi jucăm câteva ore toţi împreună. Ruga satului este una dintre cele mai frumoase sărbători tradiţionale păstrate din generaţie în generaţii. Eu sper şi cred că toată viaţa mea o să trăiesc în acest sat până la adânci bătrâneţi.

Scris de:

Konstantin Željk, localitatea Sân –Mihai, Serbia