În jur e liniște. Soarele îmbrăcat în mantie purpurie își înalță capul de după apa lacului. Păsările încep concertul lor de dimineață. Se aude ba scârțiind o fântână, ba o portiță. Aici e satul meu. Sat cu trecutul și viitorul lui, cu tradiții frumoase din neam în neam. Iată casa mea, cu măr și gutuie, unde pasărea din nuc îşi face cuib, unde se ascund cireșile în floare. Aici îmi este dorul fără margine.

În satul meu natal mă voi întoarce din orice loc, de unde nu mă voi afla. Borisovca e satul meu natal. Nu am destule cuvinte să-mi descriu sentimentele pe care le simt către sătucul meu. Vreau să vă povestesc despre lacul nostru Sasâc. În trecut, pe malul lacului era un sanatoriu unde se lecuiau oamenii bolnavi. Aici venea, după cum spun bătrânii, lume de peste lume. Astăzi lacul e liniștit, plin de stuf, iar apa nu mai este lecuitoare.

Satul nostru este civilizat. Avem magazine, școală, o grădiniță pentru copii, o casă de cultură și chiar o brutărie, care coace cea mai gustoasă pâine în raionul nostru. Mai avem și o biserică a Sfintei Parascheva, unde vin sătenii în zilele de sărbătoare și duminica ca să se închine Domnului.

Sătucul meu drag, vreau astăzi să te cânt, să te proslăvesc, să știe despre tine o lume întreagă. Vreau să fii mereu înfloritor, să chiuie flăcăii la nunți, să râdă pruncii dolofani în brațele mamelor tinere și frumoase. Astăzi, ți-i greu, ți-ai petrecut mulți tați și feciori la război, familii întregi au plecat peste hotare și au rămas căsuțele în paza lacătelor grele de la uși. Nu te întrista, sătișorul. Se vor întoarce numaidecât toate fiicele și feciorii tăi acasă, fiindcă oriunde s-ar afla ei, rădăcinile le-au rămas la tine, acasă.

Mi-e drag sătucul meu de la un capăt la altul, pentru că aici cresc oameni harnici și viteji, cărora nu le este rușine să rostească numele baștinii lor. Borisovca e satul meu, de aceea el este cel mai minunat, cel mai scump, cel mai drag și mai iubit sat. Sunt mândră, fericită că locuiesc în el.

Scris de:

Ciubar Daria, localitatea Borisovca, regiunea Odesa, Ucraina