Limba română este o împărăție bogată. Fiindu-mi limba maternă, o cunosc de când exist primele bătăi ale inimii mele au fost în limba română. Ea este leagănul copilăriei mele, limba viselor mele. Îmi este dragă, o vorbesc cu mare plăcere și o iubesc nespus de mult din cauză că este limba familiei mele și a satului din care provin. Fără limba română, care face parte din viața mea, nu mă pot imagina. Totul in viața mea se învârte în jurul acestei limbi.

Graiul matern este cel mai de preț pentru popor, el ne asociază la neamul nostru, originile noastre. Din graiul matern face parte trecutul nostru, strămoșii noștri, originile noastre. Este foarte important să ne știm originile, deoarece ele ne spun de unde venim și cine suntem cu adevărat. Cred că fiecare dintre noi trebuie să știe istoria regiunii natale, căci acolo ne sunt rădăcinile.

Limba română mă leagă de satul meu, de primele cuvinte rostite, primele litere și cuvinte scrise, de primii mei prieteni, colegi. Când vorbesc de satul meu, sufletul mi se umple de dragoste, bucurie, deoarece în el trăiesc, în el am făcut primii pași, mă leagă de totul ce s-a întâmplat în viața mea până în prezent.

Ador satul meu și mă mândresc că m-am născut aici. Tot aici am cunoscut primele dansuri populare și am auzit pentru prima dată cântecele cântate de strămoșii noștri. Îmi amintesc de prima horă pe care am jucat-o, primii pași care nu au fost ușori. Îmi amintesc de primul cântec pe care l-am interpretat în limba română, ca solistă vocală, de acele sentimente ieșind în fața publicului.

Satul natal este locul în care te întorci oriunde ai pleca. Locul și limba pe care nu le vei uita niciodată, oriunde mă voi găsi. Oricâte limbi să înveți, limba maternă nu o poți uita. Limba română este în subconștientul tău și nimeni nu o poate înlocui.

Scris de:

Adina Kerčoban, localitatea Nicolinț, Serbia