Satul meu natal se numește Coștei. Așezarea este un sat românesc, pitoresc, situat în zona montană a Banatului istoric. Coșteiul are un farmec aparte și deosebit, specific românilor din Serbia. Coșteiul este o așezare de frontieră, de unde cu ochiul liber putem admira Țara mamă – România, pe linia orizontului. Aici, la Coștei întâlnim locuri minunate cu denumiri specifice: Valea Regetului, Curechea sau Moara călugărească, care amestecă trecutul cu istoria și prezentul. La noi, tradițiile și cântecul românesc ,ca soarele și codrul sunt însuflețite cu viața oamenilor. O parte componentă a ei.

Coșteiul are Oda Coșteiului. Un cântec foarte frumos care exprimă sentimentele de dragoste față de meleagul natal, natură, dor, peisajele care cuceresc trecătorii. În această parte a Banatului, două localități românești au epitetul de Buricul pământului. Acestea sunt: Uzdinul și Coșteiul. Activitatea culturală și muzicală, portul popular sunt elemente foarte importante în viața satului Coștei. Nu cred că există persoană, care în anumită perioadă a vieții n- a activat pe tărâm cultural sau muzical. Proporțional raportat la numărul locuitorilor, Coșteiul a dat cei mai cunoscuți și consacrați muzicieni, instrumentiști și soliști vocali. Admirabil!

Jocul popular de doi, care este executat de două fete și un băiat Doiul de la Coșteia devenit cunoscut aici și dincolo de graniță. O personalitate marcantă în muzica românilor din Serbia este Ion Rotariu – Cordân, original din Coștei, cel care a instruit majoritatea fanfarelor din Banatul istoric, lăsând urme neșterse în cultura și muzica noastră populară. Localitatea dispune de cămin cultural, bibliotecă, școală, are o impozantă biserică, iar în centrul așezării ne veghează și încălzește ca soarele primăverii, bustul lui Eminescu. Cele două societăți culturale poartă denumirea Mihai Eminescu și Eminescu, ceea ce denotă dragostea sătenilor față de poetul nepereche – Mihai Eminescu.

Vatra mea pentru mine este și înseamnă o copilărie fericită, realizare și educație în spirit românesc. Am învățat, de la oameni minunați atâtea lucruri interesante despre înaintașii noștri, istoria locală, cultura, tradițiile și obiceiurile populare, literatura și muzica. Coșteiul a lăsat o amprentă importantă în cultura, tradițiile și spiritualitatea românească. Sunt mândră de originile mele, iar Coșteiul va rămâne veșnic dorul și vatra românească tipărită în adâncul inimii mele.

Scris de:

Andrea Ivan, localitatea Coștei, Serbia