Luni, 𝟭𝟱 𝗶𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟰, cu ocazia celebrării 𝗭𝗶𝗹𝗲𝗶 𝗖𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 𝗡𝗮𝘁̗𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲, Centrul de Informare al României din Ismail și Asociația Diplomație și Identitate Culturală Europeană, în colaborare cu cadrele didactice de limba română din regiunea Odesa, au organizat online o manifestare cultural-artistică dedicată omagierii a 174 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, sub genericul „𝗘𝗺𝗶𝗻𝗲𝘀𝗰𝘂 𝗶̂𝗻 𝗴𝗹𝗮𝘀𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗶𝗻 𝘀𝘂𝗱𝘂𝗹 𝗕𝗮𝘀𝗮𝗿𝗮𝗯𝗶𝗲𝗶 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰𝗲”.
Acest demers de a-l onora pe „Luceafărul poeziei românești” a oferit un bun prilej de a ne reuni într-un spirit de sărbătoare și colaborare culturală. Îndrumați de cadrele didactice din instituțiile școlare cu predare în limba română din regiunea Odesa, elevii din comunitate s-au îmbrăcat în costume populare românești și au oferit celor prezenți momente de bucurie și emoție românească.
Programul artistic a cuprins un recital de poezii și romanțe din creația și opera poetului național Mihai Eminescu, respectiv momente lirice și omagiale, susținute de elevii din instituțiile școlare cu predare în limba română din regiunea Odesa din Ucraina: Liceul Utconosivka / Erdec-Burnu (Ismail), Liceul Novoselivka / Satu Nou (Sărata), Liceul Borisivka / Borisăuca (Tatarbunar), Liceul Dmîtrivka ̸ Dumitrești (Chilia), Școala Komîșivka / Hagi-Curda (Ismail), Liceul Ozerne / Babele (Ismail), Școala Meneailovka / Manja (Sărata), Școala Pocrovca-Nouă (Ismail), Școala Plavni / Barta (Reni), Școala Limanske / Frecăței (Reni), Liceul Orlivka / Cartal (Reni).
În desfășurătorul programului artistic au fost susținute și două momente de ilustrație muzicală de către cei doi tineri instrumentiști talentați din București – 𝗠𝗶𝗿𝘂𝗻𝗮-𝗠𝗶𝗵𝗮𝗲𝗹𝗮 𝗠𝗮̆𝗰𝗶𝘂𝗰𝗮̆ (pian) și 𝗩𝗮𝗹𝗲𝗻𝘁𝗶𝗻 𝗗𝗶𝗺𝗶𝘁𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗺𝗶𝗼𝗻 (violoncel), care au încântat publicul din comunitate cu piesele de muzică clasică și românească interpretate.
La eveniment au participat peste 50 de persoane din România și Ucraina: reprezentanți ai corpului diplomatic și ai mediului academic, reprezentanți ai organizaților non-guvernamentale, cadre didactice și elevi, personalități culturale. 𝗖𝗼𝗻𝘀𝘂𝗹𝗮𝘁𝘂𝗹 𝗚𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹 𝗮𝗹 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗹𝗮 𝗢𝗱𝗲𝘀𝗮 a fost reprezentat de 𝗘𝘅𝗰𝗲𝗹𝗲𝗻𝘁̗𝗮 𝗦𝗮, domnul 𝗖𝗹𝗮𝘂𝗱𝗶𝘂 𝗧𝗮̆𝘁𝗮𝗿𝘂, noul consul general interimar, care a susținut un discurs despre importanța Zilei Culturii Naționale în cadrul deschiderii evenimentului, precizând că unul dintre pilonii cei mai importanți ai identității oricărui popor este cultura, care ne unește și ne conferă un sentiment de siguranță și apartenență la comunitate.
În cadrul evenimentului participanții au avut un dialog deschis și despre problemele cu care se confruntă comunitatea românească din Ucraina. În acest context, administratorul CIR la Ismail a menționat faptul că etnicii români din sudul Basarabiei istorice, regiunea Odesa, au nevoie să fie susținuți în continuare de către instituțiile din România 𝗘𝘅𝗰𝗲𝗹𝗲𝗻𝘁̗𝗮 𝗦𝗮, în vederea menținerii accesului la educație în limba română, dar și promovării identității lor etnice, culturale, religioase și lingvistice.
S-a reiterat faptul că un rol esențial în acest demers revine misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în Ucraina, precum și Departamentului pentru Românii de Pretutindeni care gestionează programele și proiectele de finanțare nerambursabilă. 𝗘𝘅𝗰𝗲𝗹𝗲𝗻𝘁̗𝗮 𝗦𝗮, domnul 𝗖𝗹𝗮𝘂𝗱𝗶𝘂 𝗧𝗮̆𝘁𝗮𝗿𝘂 a subliniat faptul că ajutorul acordat comunității istorice românești este o prioritate pentru misiunea diplomatică, asigurându-i pe participanți de sprijinul ferm pe care îl va acorda pentru îmbunătățirea situației sociale, culturale și educaționale în care se află etnicii români din regiune.
Spre finalul evenimentului, 𝗔𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝘁̗𝗶𝗮 𝗗𝗶𝗽𝗹𝗼𝗺𝗮𝘁̗𝗶𝗲 𝘀̗𝗶 𝗜𝗱𝗲𝗻𝘁𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗖𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹𝗮̆ 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻𝗮̆ a oferit 𝗟𝗶𝗰𝗲𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗕𝗼𝗿𝗶𝘀𝗮̆𝘂𝗰𝗮 (Tatarbunar, regiunea Odesa) un tablou cu portretul lui Mihai Eminescu, pictat de 𝗜𝗼𝗮𝗻𝗮 𝗣𝗲𝘁𝗰𝘂, artist plastic din București. Donația a fost oferită liceului în semn de apreciere pentru faptul că este prima instituție de învățământ care a adoptat oficial limba română ca limbă de predare, renunțând la așa-numita „limbă moldovenească”. În urma evenimentului, toți elevii participanți și profesorii coordonatori vor primi diplome de participare. Aducem recunoștință și mulțumiri tuturor persoanelor care au dat curs invitației de a participa la evenimentul dedicat Zilei Culturii Naționale.