În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și diplomației culturale românești, Primăria Municipiului București prin Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și Asociația Diplomație și Identitate Culturală Europeană au organizat joi, 23 mai 2024, la sediul Casei Schiller din Str. Batiștei 15, București, evenimentul de lansare și prezentare a volumului Propagandă și diplomație culturală în România comunistă. Institutul Român pentru Relațiile Culturale cu Străinătatea – o istorie inedită, semnat de Carmen Stratone.

Invitați:

Prof. univ. dr. Ovidiu BOZGAN, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Lect. univ. dr. Carmen BURCEA, cercetător la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române

Dr. Mihai IOVĂNEL, critic literar, cercetător la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române

Dr. Cristian VASILE, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române

Dr. Carmen STRATONE, cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului

Moderator: Dr. Iulia POPOVICI, critic de artele spectacolului

Volumul Propagandă și diplomație culturală în perioada comunistă: Institutul Român pentru Relațiile Culturale cu Străinătatea – o istorie inedită este rezultatul unei cercetări doctorale în care autoarea și-a propus să aducă în fața cititorilor o contribuție inedită la cunoașterea mecanismelor de politică externă și propagandă culturală în străinătate, în perioada comunistă. Înființat cu scopul oficial de a promova cultura română în afara granițelor țării, activitatea Institutului Român pentru Relații Culturale cu Străinătatea a fost marcată de disputa permanentă dintre cultură și propagandă, în principal din cauza constrângerilor ideologice și politice majore care i-au grevat mereu existența.

„Poate exista o diplomație culturală sub egida unui regim comunist, în general a unui sistem politic dictatorial? Este una dintre întrebările de cercetare pe care le-a formulat Carmen Stratone în cartea sa de debut care, la origine, a fost o teză de doctorat. Autoarea este cercetătoare în cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române și după 2010-2011 s-a preocupat în mod intensiv de parcursul instituțional al unei organizații mai puțin cunoscută pentru publicul larg: Institutul Român pentru Relațiile Culturale cu Străinătatea/IRRCS – «strămoșul» din perioada comunistă al Fundației Culturale Române și al ICR. La rândul său, și IRRCS a avut la origine o altă structură închegată în intervalul de tranziție spre un regim de tip sovietic – Institutul Român de Cultură Universală (IRCU).

Carmen Stratone ne prezintă în această carte o istorie mai puțin cunoscută, cum anunță și titlul volumului, deoarece nu s-a mai scris ceva atât de consistent pe marginea subiectului. În studii speciale, IRRCS a mai apărut și până acum ca «personaj secundar», dar autoarea a realizat aici o tratare monografică, de la momentul 1947-1948 până în decembrie 1989 (și chiar cu prelungiri în primele luni de postcomunism, atunci când s-a conturat, sub regimul Iliescu, Fundația Culturală Română). Subiectul principal al lucrării privește funcționarea mecanismelor de politică externă și de propagandă culturală în afara granițelor asumate de către un stat comunist puternic marcat de sovietizare la început (cca. 1948-1955), apoi trecut printr-o fază de relativă autonomizare și care sfârșește prin a-și neglija institutul de reprezentare culturală externă”. (Dr. Cristian VASILE)

„Întrebarea la care vrea să răspundă acest volum este următoarea: cât a fost influență și factor ideologic în gestionarea relațiilor culturale și cât a fost real succes în promovarea unei identități culturale originale? Sau, extrapolând, propaganda culturală în dictatură este mai eficientă și mai coerentă decât cea practicată într-o formă de guvernare democratică?” (Dr. Carmen STRATONE)

CARMEN STRATONE

Doctor în istorie, cercetător științific în cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului; redactor al revistei „Arhivele Totalitarismului”; secretar al proiectului editorial INST, Enciclopedia regimului comunist. Represiunea. A întreprins două stagii de cercetare la Sofia în perioada 2018-2019 (documentare în Arhiva de Stat a Bulgariei). A inițiat predarea arhivei IRRCS, din cadrul Institutului Cultural Român la Arhivele Naționale Istorice Centrale, unde poate fi studiată.

Domenii de cercetare: relații culturale bilaterale ale României comuniste; strategii și practici de promovare a culturii românești în mediul internațional în perioada comunistă.

 

Volume publicate:

Carmen Stratone, Propagandă și diplomație culturală în perioada comunistă: Institutul Român pentru Relațiile Culturale cu Străinătatea – o istorie inedită, Bucureşti, INST, 2023;

Dan Cătănuş (coord.), România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist. Instituţii de partid, de stat, obşteşti şi cooperatiste, Bucureşti, INST, 2012 (coautor);

Octavian Roske (coord.), România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist. Represiunea, vol. II. F-O, Bucureşti, INST, 2012 (coautor).