Spectacolul-concert „Regina Maria: gânduri către țară în vremuri de război”

Cu prilejul aniversării Centenarului Încoronării de la Alba Iulia, Asociația Diplomație și Identitate Culturală Europeană (ADICE) și Filarmonica ”George Enescu” au organizat duminică, 3 aprilie 2022, începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, spectacolul-concert ”Regina Maria: gânduri către țară în vremuri de război”. Evenimentul a fost susținut de Roxana Lupu, actriță și coordonatorul proiectului cultural, cea care a interpretat cu mult succes rolul Reginei Maria în filmul omonim, Nicholas Lupu, bariton și actor, Anta Agavriloae Barbu, pianist, Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan – Duo Kitharsis și alți invitați speciali.

Spectacolul-concert cuprinde creații muzicale ale compozitorilor francezi, englezi și români care erau cântate odinioară în saloanele regale și invită publicul să descopere și să fie inspirat de gândurile și emoțiile Reginei Maria, prin propriile ei mărturii și cuvinte lăsate moștenire în memoriile și jurnalele de război. Aceste mesaje valoroase au fost acompaniate de acorduri de chitară clasică, alături de voce-bariton și pian, în armoniile compozițiilor lui George Enescu, Sir Arthur Sullivan, Franz Shubert, Frédéric Chopin, Edward Elgar, Karol Mikuli, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Béla Bartók și Iosif Ivanovici, aducând și mai aproape de oameni atmosfera unei epoci rafinate.

Încă din copilărie, viitoarea regină participă la seratele muzicale de la Eastwell, unde se cântau frecvent Chopin, Schubert, Elgar și muzică de salon. Se știe că în tinerețe, Regina fiind o mare iubitoare de dans, a auzit și dansat pe valsuri și mazurci. Vom încerca să reconstituim atmosfera epocii și vom interpreta Chopin și Iosif Ivanovici – compozitor român, autor al celebrelor ”Valurile Dunării”. Odată cu venirea ei în România, ne-am imaginat muzica acelor vremuri și vom cânta Opusuri de George Enescu, Dansurile românești ale lui Béla Bartok, Balada de Ciprian Porumbescu, Doina” de Carol Miculi, un omagiu adus tuturor celor care s-au jertfit pentru țară și pe care Regina i-a îngrijit pe front. Și astfel purtăm auditorul către perioada în care Regina pledează pentru drepturile și idealurile țării la Conferința de Pace de la Paris și în nenumăratele ei călătorii la curtea țarului din Rusia, unde participa la baluri imperiale și dineuri regale. (Roxana Lupu, actriță și coordonator proiect cultural)

Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restrişte şi vremuri de mari îndepliniri. Pentru un timp mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceia care a păstrat flacăra vie, aceia care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag; m-ai numit „Mama tuturor” şi aş vrea să rămân în amintirea ta aceia care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau pericol. […] Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută. Am credinţa că v-am priceput: n-am judecat, am iubit… (Regina Maria a României)

Parteneri: Fundația Medicina și Muzica, Primăria Focșani, Asociația Identitate Culturală Contemporană, Fundația Calea Victoriei, Arttis Academy, Abis Studio S.R.L., Flat Guitar Academy.

Parteneri Media: Centrul Media Bucpress, Radio Romania Cultural, Radio România Muzical.

Campania ”Solidari cu refugiații și comunitățile de români din Ucraina”

Pentru că nu putem rămâne indiferenți situației de criză umanitară de la granițele țării noastre, Asociația Diplomație și Identitate Culturală Europeană (ADICE) s-a alăturat eforturilor civice și a demarat o campanie de strângere de fonduri Solidari cu refugiații și comunitățile de români din Ucraina”, destinate achiziționării de bunuri, alimente, medicamente și îmbrăcăminte pentru persoanele afectate de război din Ucraina.

Toți cei care se vor bucura de acest eveniment sunt încurajați să doneze în cutia pentru donații amplasată la eveniment sau în contul IBAN RO70INGB0000999911378818 deschis la ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala București, CUI 44046670, titular Asociația Diplomație și Identitate Culturală Europeană, cu mențiunea la detalii tranzacție: ”Solidari cu Ucraina”.

Fondurile rezultate din acest eveniment vor fi folosite exclusiv pentru ajutorarea refugiaților și comunităților de români din Cernăuți și Odesa, Ucraina.