Viața este un miracol, iar nașterea unui prunc este un moment unic și prilej de bucurie în familie și comunitate. Din păcate, satele sunt tot mai pustii, iar berzele aduc tot mai puțini copii. M-am născut într-un sat mic de codru, pitoresc și drăguț. Pe timpuri, satul era plin de copii. Din păcate numărul copiilor și locuitorilor s-a redus substanțial, dar ne considerăm norocoși, foarte fericiti și mai ales liberi ca păsările cerului la vatra părintească. Zilnic, ne adunăm în centrul satului si ne jucăm de-a copilăria și viața fericită. În localitate casele sunt în general noi si frumoase. Oamenii sunt harnici și gospodari, care iubesc și cultivă muzica populară românească, folclorul, frumoasele tradiții și obiceiuri românești. La Coștei, muzica românească și folclorul sunt adânc înrădăcinate în sufletele localnicilor. Majoritatea tinerilor sunt incluși în activitatea culturala a satului, fie la folclor, formațiuni muzicale sau teatru. Coșteiul este un sat de frunte în Voievodina și Banat, cunoscut prin activitatea culturală, muzicală și folclor.
Majoritatea locuitorilor sunt agricultori, dar un număr însemnat sunt Domni cum se zice la țară, adică intelectuali. Coșteiul are multe povești și legende. Cele mai multe culegeri de folclor s-au făcut tot la Coștei pe parcursul anilor, deceniilor. Coșteiul este cunoscut nu doar în Banat, ci și peste hotare. La Coștei obiceiurile și tradițiile se păstrează de foarte mult timp și se transmit din generație și generație. Mersul cu colinda, Învierea la Paște, Mărțișorul, mersul cu pomana și colacul, Ziua morților, Sânzienele, Dragobetele și altele, la noi sunt parte din viața satului Coștei.
Ador și iubesc nespus de mult această localitate, cu oamenii ei, natura și datinile străbune. Coșteiul pentru mine, într-adevăr este o lume minunată!
Scris de:
Melina Țăran, localitatea Voivodinț, Serbia