Pentru fiecare persoană născută la sat, satul natal reprezintă adevărata casă. Nu contează cât de departe plecăm satul natal ne rămâne în inima fiecăruia şi prin intermediul amintirilor trăieşte în noi şi alături de noi.

Satul meu natal este un sat mic care se bazează pe agricultură, cele mai des cultivate culturi fiind grâul, porumbul, floarea- soarelui și soia, cu nişte oamenii nemaipomeniţi de prietenoşi. Bunul simț, empatia, sinceritatea și disciplina, sunt doar unele din caracteristicile sătenilor. Aici totul funcţionează într-o anumită armonie, ne cunoaştem cu toţii şi suntem alături unii de alţii şi la bine şi la rău. Este un sat plin de viaţă şi energie pozitivă şi este aşa datorită faptului că oamenii îl fac aşa. Totul este aproape perfect până la cel mai mic detaliu. Este un sat caracteristic Banatului sârbesc, este localizat în Voivodina în Sudul Banatului aproape fix între cele două orașe apropiate Panciova  și Vârşeţ, cu străzile bine definite, drumuri asfaltate și case îngrămădite.

Peisajele în jurul satului sunt extraordinare, câmpii care se întind cât se poate vedea cu ochi, vara și primăvara sunt verzi, înflorite și pline de viață, toamnă ușor ofilite de o culoare aurie, iar iarna sunt acoperite cu un strat gros de zăpadă, care pentru copii și săniuș este ușor spus raiul pe Pământ. Aproape fiecare casă are izvorul propriu de apă potabilă în curte. În sat avem acces la toate instituțiile necesare, există o școală generală, un cabinet medical, Comunitatea Locală și magazine disponibile cu toate lucrurile necesare. Copilăria la sat e o chestie anume, care nu se prea poate exprima cu vorbele, joaca de dimineața până seara şi drumul lung spre şcoală alături de toţi copii. De la o vârstă tânără copiii sunt învățați lucrurile de bază în gospodărie, acest lucru nu este o obligație ,ci o metodă de a să învăța disciplina și respectul față de membri familiei.

Aceste amintiri sunt gravate în memorie pentru totdeauna şi cu siguranţă pot spune că personal sunt mândră de ele. Sunt mândră că sunt de la sat şi nu aş schimba faptul acesta sub nici o circumstanță ,satul meu prezintă o parte din mine care mereu va trăi cu mine. Satul meu natal Sân-Mihai m-a făcut ceea ce sunt azi. Adevărata casă e în satul meu drag alături de familia mea şi conlocuitorii mei.

Scris de:

Nadija Sfera, localitatea Sân-Mihai, Serbia