Satul meu natal, locul unde îmi petrec copilăria, locul în care am parte de cele mai frumoase clipe alături de cei dragi inimii mele. Un loc minunat și plin de viață.

Satul meu se numește Sân-Mihai. Este un sat pur românesc. Toți vorbim limba română, la școală, prăvălie, pe uliță. Este un loc cu oameni gospodari, prietenoși și respectuoși. Oamenii în general se ocupă cu agricultura, cu creșterea animalelor, iar cei tineri sunt angajați la școală, la magazinele din localitate sau la alte posturi din afara localității. Toți se ajută reciproc și participă la diferite manifestări care se organizează la școala, biserică sau în altă parte.

Aici am făcut primii paşi, aici am învăţat să vorbesc, aici am învăţat să scriu. Am avut şi am o copilărie fericită alături de familia mea şi colegii mei. Satul meu va reprezenta mereu pentru mine un colţ de rai. Fiecare anotimp este unic pe ulițele acestuia, iarna pământul își așterne covorul alb și strălucitor, toamna covorul multicolor al frunzelor, primăvara totul reînvie la viață, iar vara drumurile acestuia sunt pline cu zâmbetele copiilor.

Școala mea se numește Școala Generală ,,3 Octombrie”, Sân-Mihai și este o școală cu predare doar în limba română. În sat avem două magazine, Centru Cultural unde se deșfășoară activități culturale, oficiu poștal, Biserica Ortodoxă Română  Sf. Arg. Mihail şi Gavril. În mijlocul satului se găsește un parc minunat plin de copaci frumoși şi frumos amenajat pentru copii şi pentru a petrece clipe unice.

Eu împreună cu prietenii mei ne plimbăm vara cu bicicletele pe străduțele largi, cu case frumoase, îngrijite și grădini pline de flori. Ne jucăm fotbal pe terenul din fața școlii și servim suc și pizza la pizzeria din localitate. Este un sat foarte liniștit și noi copiii putem liber să ne plimbăm fără să ne îngrijorăm ca ni se v-a întâmpla ceva rău.

În localitate avem și  un dispensar veterinar unde lucrează tatăl meu. El este medic veterinar și lucrează cu animale mici și mari. Eu iubesc animalele și îl vizitez des la locul de muncă unde oamenii vin cu pisici și căței bolnavi și drăguți. În luna august se sărbătorește „Cramul”, adică ruga satului unde cu toţii ne adunăm împreună în centrul satului la horă cu rudele.

Școala este un loc unde mă simt fericit, împlinit, alături de prieteni trăiesc clipe de neuitat. Râdem împreună, glumim, dar și muncim și ne străduim să învățăm lucruri noi care ne vor ajuta în viitor să devenim oameni buni. Ne înțelegem foarte bine. Profesorii sunt iubitori, ne învață multe lucruri frumoase și ne ajută sa trecem peste orice dificultate. Participăm la diferite evenimente sportive, culturale. Colaborăm cu alte școli din apropiere.

Satul meu este unul dintre cele mai frumoase sate din Banat cu o arhitectură modernă, cu case noi chiar de la intrare în sat se observă această frumuseţe. Pentru mine este cel mai minunat sat românesc și sunt mândru că locuiesc în el şi trăiesc emoţii când mă gândesc la unele momente frumoase care s-au desfăşurat în satul meu de-a lungul anilor şi pe care le continuăm să le păstrăm şi noi viitoarele generaţii prin muzică, limbă şi port în familie.

 

Scris de:

Alin Ardelean, localitatea Sân-Mihai, Serbia