Satul meu natal se numeşte Locve (Sân-Mihai) face parte din comuna Alibunar, situată în Banatul de Sud, Provincia Autonomă Voivodina. Satul este aşezat la o depărtare de 11,5 km de Alibunar şi 65 km de capitala țării Belgrad şi 41 km de Vârseț cel mai apropiat oraş. În trecut satul a avut comunicaţii dezvoltate. Un drum important în Evul Mediu a fost drumul Panciova -Alibunar – Simiai – Mărghita Mare – Timişoara. A avut importanţă economică dezvoltată în secolul al XVlll-lea, când începe dezvoltarea economică a agriculturii. Satul dispune de comunicaţii rutiere satisfăcătoare. Mare importanţă are şoseaua Plandisšte – Locve – Alibunar – Belgrad  respectiv Locve – Alibunar -Vârseț.

Locve are patru străzi lungi şi şapte străzi laterale  mai scurte din cauza aceasta are o înfățişare de tip panonic. Străzile sunt mari curate şi frumoase cu fel de fel de case mari şi mici, dar vopsite frumos. Avem medic în sat, benzinărie, farmacii, magazine alimentare şi două fabrici. Oamenii sunt darnici şi buni la suflet când le ceri ajutorul de fiecare dată dau cu mâna largă . Satul în care am văzut lumina zilei pentru mine este cel mai frumos loc de pe pământ. Aici este casa şi familia mea, cele mai scumpe lucruri din lume ce poate un om să le primească de la Dumnezeu. La mine în sat oamenii sunt foarte harnici lucrează din zori până seara, se ocupă cu agricultura şi creșterea animalelor.

În sat avem o școală în limba noastră română. Școala este complet renovată şi utilată unde copiii învăță şi o grădiniță. În şcoală avem diferite secții şi activități. Eu antrenez tenisul de masă, dar colegii mei merg la alte activități sportive. Am o copilărie fericită cu mulți colegi şi prieteni de la mine din sat. În satul meu mă simt în siguranță, pentru mine reprezintă un colț de rai. Fiecare anotimp este ceva special şi unic. Iarna satul îmbracă covorul alb şi strălucitor ca o rochie de mireasă , toamna covorul multicolor al frunzelor, primăvara totul reînvie la viață, iar vara drumurile acestuia sunt pline cu zâmbetele copiilor. Sunt mândră de satul meu, este unul dintre cele mai frumoase sate româneşti. Îmi iubesc satul cu drag trăiesc în el şi cred că este cel mai frumos sat văzut cu ochii mei, de aceea “uitaţi – vă cu ochii mei “.

Scris de:

Nadia Cojocari, localitatea Sân-Mihai, Serbia